Leven met tieners

Mijn naam is Mamiko, ik kom uit Japan en ben 5 maanden geleden naar Nederland verhuisd. Als ouder is het ondersteunen van mijn kinderen prioriteit nummer één. Het is echter een uitdaging voor mij, aangezien ik twee tienerdochters heb die met mij naar Nederland zijn verhuisd. Soms hebben ze het gevoel dat ik hun prestaties vergelijk en dat ze de druk voelen om met elkaar te concurreren, maar dat is helemaal niet mijn bedoeling. Regelmatig krijg ik te horen dat ik ze niet goed begrijp en dat ik ze niet gelijk behandel. Dit doet pijn en ik kon het niet loslaten, ik maak me zorgen omdat ik weet dat ze het heel moeilijk hebben op school. Ik wil ze ondersteunen zoals ik altijd heb gedaan, een fijne thuissituatie voor ze creëren en leren ze beter te begrijpen.

Ik sprak hierover met Izzati, één van de ambassadeurs van IMC, zij bracht me in contact met Dr. Aysegul, ook een ouder uit haar groep. Dr. Aysegul is expert op het gebied van kinderpsychologie. Zo kwam er een workshop 'De kunst van het leven met tieners' tot stand,  ik nodigde andere ouders uit en er ontstonden verschillende discussies over hoe we onze tieners beter kunnen begrijpen en hoe we ze het beste kunnen ondersteunen.

Tijdens de workshop heb ik veel inzichten opgedaan van zowel Aysegul als de ervaringen van andere ouders. Ik heb geleerd dat als ik ruzie heb met mijn kinderen, ik moet ‘stoppen’ en ‘nadenken’ voordat ik met ze ‘praat’. Daardoor weet ik wat ik wil zeggen, kan ik mijn emoties beter beheersen en mijn perspectief in hun schoenen plaatsen zodat we een goede samenwerking kunnen creëren. Ik realiseerde me ook dat we mensen zijn en als ouder heb ik ook fouten gemaakt en het is oké om die fouten te maken, want uiteindelijk hebben we van onze fout geleerd. Het is essentieel om mijn dochters verantwoordelijkheid en vrijheid te geven om te kiezen, bijvoorbeeld de vrijheid om hun kleding te kiezen en wat ze willen, aangezien ik me realiseerde dat ze geen kopie van mezelf zijn, het zijn verschillende individuen. Ten slotte wil ik ze meer waardering geven, al zij  het het de kleine dingen. Het was een echte eye-opener voor mij en ik zal harder mijn best doen ze beter te begrijpen.


- Mamiko Motoda -