School keuze

Mijn naam is Qusay Alaa Eddin, ben 49 jaar en ben Palestijn maar ben nog nooit in Palestina geweest. Ik heb mijn hele leven in Syrië doorgebracht, vier jaar geleden moest ik Syrië ontvluchten vanwege oorlog en om de toekomst van mijn vier kinderen veilig te stellen. In Syrië was ik afgestudeerd als computeringenieur, maar werkte als leraar op scholen en beroepsinstituten.

In Syrië had ik geen enkel probleem met het begeleiden en ondersteunen van mijn kinderen, ik was immers leraar op school en had goed contact met de leraren van mijn kinderen, we spraken in het Arabisch, dus ik had geen enkel probleem met de communicatie. Ik kon mijn kinderen altijd alles uitleggen en heb nooit gebruik gemaakt van privé-leraren.

Toen ik naar Nederland verhuisde werd alles heel ingewikkeld voor mij. Ik spreek de taal niet en heb geen idee over het onderwijssysteem hier in Nederland. Ik heb de school een keer bezocht. Naar mijn mening was het bezoek nutteloos, ik moest mijn dochter vragen om voor mij te vertalen, dus in plaats van er voor haar te zijn, was ze er voor mij. Ik besloot op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen,  ik sloot me aan me aan bij een groep ouders om van hen te leren hoe het op school werkt. Ik heb mijn kinderen gevraagd hun lessen in het Arabisch voor mij te vertalen zodat ik ze alsnog kan ondersteunen met hun huiswerk. Ik geloof in de geest van empowerment, van en voor anderen, daarom verspreidde ik wat ik leerde aan andere nieuwkomers. Ook opende ik met heel veel plezier mijn deur voor alle kinderen om met hun vragen over wiskunde en natuurkunde bij mij te komen.

Toen mijn dochter haar schooladvies kreeg, was ik erg boos en teleurgesteld, ze is namelijk een heel slimme meid en heeft maar één droom en dat is dokter worden. Ik besloot mijn woede niet aan haar te tonen, maar haar juist te ondersteunen waar ik kon. Ik legde haar de flexibiliteit van het Nederlandse onderwijssysteem uit, vanaf het allereerste begin van het academisch jaar heb ik haar veel ondersteund, ik vroeg haar dagelijks naar haar school en legde uit wanneer dat nodig was. Aan het einde van het schooljaar is het mijn dochter gelukt om van VMBO over te stappen naar het VWO en ik kan me niet uitdrukken hoe trots en gelukkig ik voor haar ben.

De enige tip die ik aan alle ouders zou willen geven, is dat u de ouder bent en dat niemand uw rol kan overnemen, maar uw kinderen hebben uw steun hard nodig, dus aarzel niet en bied ze uw steun op uw eigen manier.

- Qusay Alaa Eddin -