Smartphone verslaving

Als ouders horen we dagelijks met onze kinderen te praten om ze de de juiste weg te wijzen. Soms is het erg moeilijk voor kinderen om te luisteren en om de zorgen van hun ouders te begrijpen waardoor het gesprek uitmondt in een ruzie of een meningsverschil.

Persoonlijk erger ik me enorm op de manier waarop mijn kinderen de smartphone gebruiken, ze zitten bijna de hele dag op dat scherm te kijken. Ik heb geprobeerd om een soort planning te maken voor het gebruik van hun smartphone, maar helaas, telkens als we het hierover hebben eindigt het in ruzie.

Ik had mijn zorg met één van de ambassadeurs en de group ouders van It's My Child gedeeld en zo ontstond er een bijeenkomst met twee hoofdvragen: "Hoe weet ik of mijn kind verslaafd is aan zijn smartphone?" en "Hoe kan ik overmatig gebruik voorkomen?". Al gauw bleek dat ik niet de enige was maar dat veel ouders niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Tijdens de bijeenkomst speelden we de rolspellen, zelf speelde ik de rol van mijn kind dat erop stond om zijn smartphone continue te willen gebruiken. Het was een zeer nuttige ervaring omdat ik me verdiepte in het gevoel van mijn kind. Onder begeleiding van Dima Al Najjar, de expert op het gebied van ouder-kindrelaties, oefenden we de principes voor het opzetten van een familiebijeenkomst en hoe we met een kind kunnen praten zonder dat het zich beledigd voelt.

Ik ga mijn best doen deze technieken, ik ben zeer optimistisch dat het gaat werken!

- Maryam -